En route… vers la pâtisserie!
Vrijdagmiddag 24 juni, het is mooi weer. Een scooter, vijf elektrische fietsen en een ‘reguliere’ fiets: zes leerlingen uit 5 vwo en de docent Frans zijn onderweg naar patisserie A.C. de Boer in Alkmaar, waar ze om 13.30 uur worden verwacht voor een Franstalige workshop. Meneer Benjamin Doche, de patissier, heet iedereen van harte welkom en toont ons de winkel vol heerlijke lekkernijen. In de bakkerij krijgen we in het Frans uitleg over de juiste receptuur om een authentieke Franse croissant te maken. Dat lijkt ‘facile’, maar het tegendeel is waar. Niet alleen moeten de juiste producten gebruikt worden, ook is grote nauwkeurigheid vereist bij het afwegen van alle ingrediënten. Steeds opnieuw moet het deeg worden gerold en gevouwen en tussendoor worden gekoeld, zodat de boter niet smelt. Uiteindelijk lukt het ons om onze versie van een croissant te fabriceren, die we meekrijgen om thuis af te bakken. Daarbij krijgt ieder nog twee croissants van de patissier zelf. Dus voorzien van de nodige zakjes en bakjes, maar zeker ook van meer kennis van de Franse taal en cultuur, keren we huiswaarts. Kortom: een superleuke en leerzame Franse workshop, niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de docent! ?
Jantine Vlug