Project ‘Poëzie in portret’ voor havo 4 en vwo 4

07-01-2019

Tijdens de Huygensdagen hebben leerlingen uit havo 4 en vwo 4 voor het project ‘Poëzie in portret’ een gedicht over hun ouders geschreven.

Om tot dat gedicht te komen, heeft de docent(e) Nederlands eerst veel vragen gesteld. Dat was bedoeld om het  reservoir aan opgeslagen beelden en herinneringen aan te boren, om herinneringen boven water te krijgen waarvan de leerlingen misschien niet eens wisten dat ze zich die herinnerden. De docent(e) gaf de leerlingen soms ook even de gelegenheid om antwoorden van elkaar te horen. Daardoor kwamen leerlingen vaak weer op ideeën.

Vervolgens hebben de leerlingen uit die herinneringen iets gekozen om over te schrijven. Daarna lazen ze ter inspiratie klassikaal een paar gedichten. Toen kon weer een ander idee ontstaan over wat de leerling met het verzamelde materiaal wilde gaan doen.

Het resultaat hebben we gebundeld in dichtbundels. Deze dichtbundels sturen we naar Tjitske Jansen. Zij komt op 5 februari 2019 in het kader van de poëzieweek een lezing geven en gaat meer vertellen over haar werk als schrijfster. Ze gaat vertellen hoe ze schrijfster geworden is, waar ze inspiratie vandaan haalt en hoe ze te werk gaat. Daarnaast leest ze voor uit eigen werk én uit het werk van onze leerlingen!

 

 

Huygens College Heerhugowaard

Middenweg 68: vwo, havo, vmbo-tl, brugklassen vwo, havo/vwo, vmbo-tl/havo

 

Umbriëllaan 3: vmbo-kb, vmbo-bb,  brugklassen vmbo-kb/tl, vmbo-bb/kb

Contact

Postadres:
Postbus 220
1700 AE  Heerhugowaard
Telefoon: (072) 576 57 00 
E-mail: info@huygens.nl