Start praktische examens vmbo-kb en -bb

10-04-2018

De kop is er af. Op maandag 9 april zijn de leerlingen na 2 jaar van voorbereidingen begonnen met de examens voor de praktijkvakken Economie & Ondernemen en Horeca, Bakkerij en Recreatie. De leerlingen mogen laten zien wat ze geleerd en onthouden hebben tijdens de praktijk- en theoretische lessen.

Hieronder volgt een overzicht van de onderdelen die getoetst worden bij de leerlingen Economie & Ondernemen:

Ter voorbereiding hebben de leerlingen 2 instructiefilms gezien.De een was algemeen voor alle vmbo-leerlingen en de ander was speciaal gericht op leerlingen die Economie en Ondernemen doen.

De leerlingen maken voor de 4 profielvakken Secretarieel, Commercieel, Logistiek en Administratie  gedurende meerdere dagen in totaal 400 minuten opdrachten op de computer of in de praktijk. Bij enkele profielvakken zitten er minitoetsen bij met een aantal vragen over vooral de theorie.

De leerlingen werken voor een bepaald bedrijf. Vooraf bij elk onderdeel krijgen ze informatie over het bedrijf. Deze informatie kan gaan over wat ze verkopen, waar er allemaal filialen zijn en wat bijvoorbeeld de belangrijke huisstijl van het bedrijf is.

Bij de praktijk moeten de leerlingen vaak de volgende dingen doen:

  • Een kassagesprek voeren en daarbij afrekenen met de kassa;
  • Een telefoongesprek voeren;
  • Dozen controleren  met goederen die zijn binnen gekomen. Daarbij is het belangrijk om de pakbonnen, bestelbonnen en facturen goed met elkaar te vergelijken en te controleren of alles ook in de doos zit;
  • Artikelpresentaties maken die bijvoorbeeld op een tafel geplaatst kunnen worden. Hiervoor moeten ze zelf ook materiaal meenemen dat door het bedrijf verkocht zou kunnen worden;
  • PowerPoint-presentaties maken.

Bij deze onderdelen is het altijd erg leuk om te zien wat de leerlingen er van maken.

 

Huygens College Heerhugowaard

Bergmolen 13: vwo, havo, vmbo-tl, brugklassen vwo, havo/vwo, vmbo-tl/havo

 

Umbriëllaan 3: vmbo-kb, vmbo-bb,  brugklassen vmbo-kb/tl, vmbo-bb/kb

Contact

Postadres:
Bergmolen 13
1703 NX  Heerhugowaard
Telefoon: (072) 576 57 00 
E-mail: info@huygens.nl