Excursie naar de Veluwe

Eline en Sara uit 5 havo hebben twee jaar lang de slangen in het biologielokaal op vrijwillige basis intensief verzorgd. Als dank en afsluiting gingen biologiedocent Rick Bierman en technisch onderwijs assistent Loes Clement met de leerlingen naar de Veluwe om wilde slangen te zoeken. Hieronder volgt het verslag van deze excursie.

Afgelopen zaterdag 24 juni is de dierwerkgroep op pad gegaan naar de Veluwe. Na het verzorgen van de slangen op school, was het nu dan toch wel tijd om wilde slangen te zoeken. In verband met de warmte van de afgelopen periode moest de wekker tijdig gezet worden. We vertrokken om 6.30 vanuit Heerhugowaard, om vervolgens 2 uur later de heide op te lopen. En niet voor niks. Al snel werd er een slang gevonden, de gevlekte ringslang. Daarna natuurlijk nog goed doorgezocht met elkaar, maar helaas geen gladde slang of adder kunnen vinden. De warmte was ons te snel af. Wel konden we zandhagedissen zien wegschieten als we dichterbij kwamen. Geen slecht begin van de dag.

Na een koffiepauze, stonden diverse poeltjes op het programma. In totaal werden er 5 soorten kikkers gevonden en de gewone pad, niet verkeerd met dit warme weer. Onder de kikkersoorten waren kleine boomkikkers, een bijzondere soort in Nederland. De soort is ernstig bedreigd en komt met name in het zuiden van het land voor. Een populatie op de Veluwe is bijzonder, en amfibieën met dit weer tegenkomen is nog specialer. Ook zagen we diverse levendbarende hagedissen genieten van de middagzon.

Na een stevige lunch, stond het bos op het programma. Verrekijkers om de nek en zoeken. Ook dit werd een succes; diverse spechten en roofvogels werden waargenomen, evenals een diversiteit aan zangvogels. Maar ook het vliegend hert werd gezien. Een bijzonder insect wat een verborgen leven leidt.

Als afsluiting zijn we een rondje langs de bosranden gaan rijden en lopen, in de hoop groot wild tegen te komen. 6 wilde zwijnen en een veelvoud aan reeën was het resultaat. Mooie diersoorten om de dag mee af te sluiten en terug te keren naar Heerhugowaard..

Een lange dag, maar een zeer succesvolle dag!  Een dag voor iedereen om nooit te vergeten. Nederland is opnieuw enthousiaste natuurbewonderaars rijker geworden.