Culinaire vakwedstrijden

Op 12 maart vonden de Culinaire Vakwedstrijden Noord-Holland voor vmbo-scholen plaats, waaraan drie leerlingen van het Huygens College deelnamen. Het menu dat zij moesten bereiden, was als volgt:

Amuse
Blini, zalm & crème fraîche

Voorgerecht
Salade van gerookte eend, gemarineerde paddenstoelen & cranberry dressing

Tussengerecht
Oosterse gevogeltesoep

Hoofdgerecht
Kabeljauw met spek, nduja beurre blanc, peultjes en polenta

Nagerecht
Blanc manger, mango en passievruchtensaus

De leerlingen hadden van 9.00 tot 12.00 uur de tijd voor de mise en place. Na een pauze begonnen ze om 13.00 uur met het serveren van de lunch voor vier gasten. De gastvrouw moest een mooie mocktail maken en bijpassende wijnen schenken, die aan tafel geopend moesten worden. Tussendoor werd zij beoordeeld op haar serveertechnieken.

Om 15.30 uur was de lunch ten einde, en om 16.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. De dames koks kregen te horen dat zij 4e waren geworden, en de gastvrouw mocht het podium betreden voor de 3e plaats. Het was een fantastische dag voor de leerlingen en hun trotse docent. Vooral Jinn, die alleen op 4 maart geoefend had bij Restaurant JongWijs in Westzaan en verder nog nooit in een restaurant had gestaan, bleek een natuurtalent te zijn.

De leerlingen hebben de smaak te pakken en hebben zich meteen opgegeven voor de landelijke VSHO-wedstrijd, die op 3 april zal plaatsvinden bij de François Vatel School in Den Haag, tijdens de conferentie Platform HBR.