Excursie Leiden

Afgelopen maandag zijn we met de lesgroep geschiedenis uit 4 vwo naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden geweest. Met z’n allen in de trein, voor sommige leerlingen een hele belevenis: ‘Mevrouw, dit is de tweede keer in mijn leven dat ik met de trein ga’.

De leerlingen hebben verschillende in het museum bronnen uit de klassieke periode bekeken. Griekse mythes en goden, amfora’s, munten en cameeën. Romeinse beelden, wapens en andere overblijfselen. Er is een koppeling gemaakt met de kenmerkende aspecten die de leerlingen moeten kennen voor hun examen. Het was vooral leuk en mooi om te zien welke bronnen er echt uit die tijd komen en om deze in het echt te aanschouwen in plaats van op een plaatje in het boek. Ook zijn we nog even snel bij de afdeling Egypte naar binnen gegaan om mummies te bekijken. De vacht van een aapje was nog te zien….

Het tweede deel van het bezoek kregen we een rondleiding langs een tentoonstelling over de Middeleeuwen. Verschillende bronnen zijn ook hier weer bestudeerd. We hebben gekeken naar hoe je informatie uit een bron kunt halen en wat de vindplaats je kan vertellen. Officiële documenten, skeletten en zaken voor dagelijks gebruik waren o.a. te zien. De ijzeren zwaarden trokken wel de meeste aandacht. Al met al een geslaagde excursie.