Loopbaanoriëntatie vmbo-tl

Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) vormt een rode draad door de schoolloopbaan van de leerlingen van het vmbo. Door het ontwikkelen van loopbaancompetenties leren leerlingen veel over zichzelf waardoor zij goede keuzes kunnen maken voor hun toekomst.

Om het diploma vmbo-tl te behalen moet LOB succesvol worden afgesloten.

We gebruiken de digitale methode Qompas. De leerlingen vullen Qompas tijdens de mentorlessen in.

Doelstellingen:

  • De leerling leert nadenken over zichzelf en leert antwoord te geven op vragen, wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en wat betekent dit voor de keuzes die ik zelf moet maken voor de toekomst,  met als doel om het zelfbeeld van de leerling te versterken.
  • De leerling leert reflecteren op zijn handelen, denken, eigenschappen, kwaliteiten, waarden en normen aan de hand van de ervaringen die hij opdoet.
  • Een leerling verwerft competenties om de leerloopbaan vorm te geven en leert bewuste keuzes te maken voor zijn toekomst.
  • De leerling krijgt inzicht in de maatschappij en daarmee ook in beroepen, opleidingen en de regionale arbeidsmarkt.
  • De leerling leert gestructureerd informatie te verwerven; leert wie of wat hij nodig heeft voor het maken van keuzes en leert waar hij de informatie kan halen.
  • De leermotivatie van de leerling verbeteren.

Meer informatie is te lezen in: Informatieboekje pakketkeuze 2 vmbo-tl/havo 2023-2024Informatieboekje 3 vmbo-tl schooljaar 2023-2024 en het Informatieboekje 4 vmbo-tl schooljaar 2023-2024.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met de decaan vmbo-tl, dhr. M. Meijer  (meijer.m@huygens.nl).