Tweejarige brugperiode

Het Huygens College kiest voor een tweejarige brugperiode om leerlingen de tijd te geven zich te ontwikkelen. Tijdens de brugperiode krijgen ze ruim de gelegenheid om te laten zien welk niveau bij ze past.

In het eerste en tweede leerjaar hebben we de volgende combinatieklassen:

Vmbo-bb/kbUmbriëllaan
Vmbo-kb/tlUmbriëllaan
Vmbo-tl/havoMiddenweg
Havo/vwo
Middenweg

Vmbo-bb/kb: Umbriëllaan
Vmbo-kb/tl: Umbriëllaan
Vmbo-tl/havo: Middenweg
Havo/vwo: Middenweg

Naast combinatieklassen hebben we in het eerste en tweede leerjaar speciale vwo-klassen. Een deel van de leerlingen is er namelijk bij gebaat om vanaf de start in het eerste leerjaar les te krijgen op vwo-niveau. Deze leerlingen, die door de basisschool geadviseerd zijn om het vwo-onderwijs te volgen, worden geplaatst in de vwo-klas.

De toetsen in de combinatieklassen bestaan uit vragen op het basisniveau en vragen op het hogere niveau van de combinatieklas. De leerlingen worden gestimuleerd om op het hogere niveau te studeren.

Op basis van de bevorderingsnormen kan een leerling na het eerste leerjaar overstappen naar een andere combinatieklas of de vwo-klas.

Bij het plaatsen van leerlingen in een klas van het eerste leerjaar volgen we het advies van de basisschool, zie onderstaand schema:

Advies basisschool Plaatsing in brugklasLocatie
vmbo-bb vmbo-bb/kb Umbriëllaan
vmbo-bb/kbvmbo-bb/kbUmbriëllaan
vmbo-kbvmbo-kb/tlUmbriëllaan
vmbo-kb/tl vmbo-kb/tlUmbriëllaan
vmbo-tlvmbo-tl/havoMiddenweg
vmbo-tl/havovmbo-tl/havoMiddenweg
havohavo/vwo Middenweg
havo/vwohavo/vwo Middenweg
vwovwoMiddenweg